čtvrtek 16. srpna 2012

Ukulelové středoevropské poušti zmar!

Po tomto týdnu musím konstatovat: "skryté ukulelové oazy" v naší ukulelové středoevropské poušti (viz článek - http://odowakk.blogspot.cz/2012/01/ze-by-mizela-stredoevropska-ukulelova.html) patrně opravdu existují!
Spíše se u nás ale v současné době projevuje  fenomén, který nazývám ukulelová černá díra - tedy jev, kdy veškerá (zvláště laciná) ukulele mizí vesele z pultů prodejen a to patrně za záhadných okolností,  aby se už více, až na malé vyjímky (alespoň z mého pohledu mezi známými), neobjevila na veřejnosti. Takže to u nás vypadá, že ukulelistů přibývá jen pomalu, i když slušná spotřeba nástrojů tomu nenasvědčuje. Statisticky prokázáno - stav kritického množství ukulele u nás je stále takový, že velká epidemie UAS ( 'Ukulele Acquisition Syndrome viz článek - http://odowakk.blogspot.cz/2011/04/ohrozuje-nas-hrozba-nakazy-uas.html) zatím nehrozí. Ale lehčí formu této zákeřné choroby jsem poznal letos na jaře na vlastní kůži a statečně ji přechodil.

V pondělí jsem byl opět po čase navštívit prodejnu Kytary.cz na Děkanské vinici za účelem koupě docela jiných věcí než ukulele.
Přede mnou byly na již známé stěně zavěšeny modely Lanikai, Eddy Finn, Tenson, Savannah, Ohana, Oscar Scmidt, Fender... Bylo jich trochu méně než minule. Opět mi to nedalo a provětral jsem skoro všechna ukulele na zdi. Alespoň jim to při tom naladím, říkal jsem si. Nejlépe mi ze sopránových nástrojů sedělo v ruce Uluru I (a ladilo, a mělo 15 pražců, a příjemný na soprán silný sytý tón, a...). Skoro lituji koupě spránového žlutého Oskárka, který vypadá velmi luxusně za pouhých 1990,-Kč. Ovšemže v ruce sedí také, ale tohle byl stisk mnohem příjemnější. A ten zvuk! No musel bych došetřit do 5 390,-Kč. Koupil jsem ještě v rychlosti jednu sadu sopránových strun AQUILA (pro šestistrunné tenory stále nemají...) a rychle odcházel na metro. Přechozený UAS se opět začal ozývat. Marně. Nebylo už za co kupovat.
 

Ve středu po skončení jednání jsem zůstal ještě v Plzni a poprvé(!) navštívil prodejnu hudebních nástrojů Houdek.
Velká příjemná hala v budově, která byla patrně kdysi statkem, je rozdělená na několik částí. A byla plná kytar a dalších hudebních nástrojů! 






 
Závěrečná zpráva z této "ukulelové části služební cesty" zní :
Firma Houdek v Plzni je velmi příjemné místo naplněné, co se týče ukulele, zcela nástroji Lanikai (HOHNER) a občas se mihne Hohner Kohala.
Jó a zahrál jsem si tam (a naladil jim :-)) na tenora Lanikai ULU-8 (na posledním obrázku druhé odspodu)!
Struny AQUILA pro normální čtyřstrunné ukulele neměli. A tak tam AQUILy pro šesti a osmistrunné tenory raději ani nehledejte.

7 komentářů:

  1. No vida, v českom národe je samý skrytý ukulista :-) Skôr si myslím, že vám to chodia vykupovať cudzinci, možno k výhodnejším cenám, ako sú v okolitých krajinách. Prečo si nekúpiš aj to Uluru? Keby si bol ako môj starší syn, tomu nevadí, že nemá našetrené, kúpi na splátky. V jednom čase som videla v jeho izbe aj 5 gitár :-)No gitarová mánia ho už prešla. Teraz sú to zase fotoaparáty :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Ta budova prodejny hudebnin, opravdu vypadá, podle těch obloukovitých výklenků, jak bývalá hospodářská budova a uvnitř má dokonce dřevěné stropní trámy, ale nekritizuji, líbí se mi to. ;-) V prodejnách, musíš být vítaný návštěvník, když jim vždycky pár nástrojů naladíš. :-D Jo a Danielka má asi pravdu, možná ta ukulele, u nás opravdu nakupují cizinci.

    OdpovědětVymazat
  3. Ale ty cizince (kteří mají i lepší výběr http://www.ukes.com/)
    By to naopak stálo více!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj O,
    Vždycky si rád, s jemným úsměvem a tichým souhlasem čtu tvé příspěvky.
    Nejenom, že také, pravděpodobně ze stejných dúvodů, střídavě trpím, užívám si a přecházím UAS, ale stejně tak mě udivuje mizení prodaných nástrojů. (a to dokonce i v mém malém městě)
    Je to znát i na ukulelových fórech, stále ty samé "tváře", ale samozřejmě díky za ně, každá rada a postřeh se hodí.
    Jen když se neřeší otázka kovových strun, že? ;)
    Hrozně mě mrzí, teda jenom kvůli ukulelátkům, že nejsem z Prahy, mohli bychom se podělit a ladit v "kytarách" na etapy. To mi chybí, ale možná by se mi zas prohlubovalo "onemocnění"...
    Jen tak dál, těším se na další postřehy a fotky ze služebních cest se zastávkou v hudebninách. :)

    Pařez

    OdpovědětVymazat
  5. amazing guitar :D wow... in indonesia, small guitar called "kentrung"

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky, děkuji za návštěvu a moc hezký komentík k "ukulele" :-) Tento mrňavý nástroj dokáže udělat radost nejen tomu, kdo na něj umí, ale i těm, kdož jsou posluchači. Pokud tedy jsi milovník tohoto nástroje, přeji Ti hodně radosti a mnoho krásných písniček. Moje dcera hraje na kytaru, zobcovou a příčnou flétnu, já kdysi na housle, nyní na harmoniku a klávesy, moje další dcera hrávala na lesní roh, syn na trubku a nyní moje vnučka hraje na housličky a je velký talent. Zkrátka, kdo má muziku v srdíčku, má šťastný život. :-) Hezký den.

    OdpovědětVymazat