sobota 24. září 2011

RNDr. Míla Tomášová

Letos, v rámci dovolené v Moravském krasu jsme se několikrát pohybovali přes obec Jedovnice. Kromě vzpomínky na výborný ženský jedovnický pěvecký sbor "Píseň" http://www.jedovnice.cz/pisen/, se kterým jsem se setkal na VI.Národní přehlídce sokolských pěveckých sborů v Boskovicích mi napadlo jedno jméno rodačky ze sousední vesnice Kotvrdovice - Míla Tomášová od jejíž úmrtí letos uběhlo již 10 let.



RNDr. Míla Tomášová (24. září 1920, Kotvrdovice – 12. května 2001, Praha) byla významná česká mystička a spisovatelka.

Mystické zkušenosti ji provázely již od útlého mládí. V knize Za čas a prostor uvádí popis hlubokého duchovního ponoření (samádhi), které zažila ve čtyřech letech. Studovala filozofickou a přírodovědeckou fakultu univerzity v Olomouci, studium nakonec dokončila na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Zde také počátkem 50. let 20. století získala doktorát. Pracovala v různých zdravotních zařízeních zabývajících se mikrobiologií. Po roce 1989, kdy se v Československu otevřely podmínky pro šíření duchovní nauky, vedla řadu přednášek a vydala několik knih.





Setkala s mnoha duchovními učiteli, z nichž nejvýznamnější byl zřejmě F. Drtikol a Ramana Maharši. Ačkoli si jich velmi vážila, vždy je považovala především za své duchovní bratry a necítila se být něčí žačkou – ve svém díle nejednou zmiňuje ideu, že nejvyšším duchovním učitelem je vnitřní božství člověka.

Seznam děl
v databázi Národní knihovny ČR, jejichž autorem nebo tématem je
Míla Tomášová

Ke konci života napsala několik knih duchovních vzpomínek a esejů, uvádějících čtenáře nenásilnou formou do duchovní problematiky.

  • Za čas a prostor
  • Třpyt prázdna
  • Světlo vědomí
  • Vnitřní pramen

Jejím vrcholným dílem je sbírka duchovních básní Průzračný svět.

Společně se svým manželem Eduardem Tomášem se podílela na řadě knih a přednášek, např.:

  • Praxe jógové filozofie
  • Po stopách zlatého věku
  • Poselství












Prameny: internet

pátek 23. září 2011

Sokolská Prodaná nevěsta v Hradci Králové

V sobotu 17.9.2011 se konala opět další repríza hry se zpěvy "Prodaná nevěsta" v nastudování ochotnických sokolských sdružení. Tentokrát v Adalbertinu v Hradci Králové. Tato představení jsou určena hlavně k nadcházejícímu Sokolskému sletu 2012 a k výročí 150. let Sokola.

Bylo opět do posledního místa vyprodáno.
První českou komickou operu, jako lidovou hru se zpěvy a tanci, volně podle Bedřicha Smetany a Karla Sabiny, nastudoval Bohumil Gondík se členy :
ochotnického souboru Sokola Pyšely,
ochotnického spolku Sokola Lázně Toušeň,
národopisného souboru Formani Sokola Slatiňany
a
smíšeného pěveckého sboru Gaudium Praha Sokola Královské Vinohrady a 1. LF Univerzity Karlovy Praha.
Přibližný harmonogram dalších repríz je zde:
http://www.divadlopysely.estranky.cz/clanky/kde-hrajeme2.html



úterý 20. září 2011

Israel "IZ" Kamakawiwo'ole


Israel "IZ" Kamakawiwo'ole (20. května 1959 – 26. června 1997) byl havajský hudebník a synovec konferenciéra Moea Kealea.

Narodil na ostrově O'ahu v porodnici Kuakini, matce Evangeline Leinani Kamakawiwo'ole a otci Henrymu Kaleialohovi Naniwovi. Hudbě se začal věnovat se svým bratrem Skippym ve věku 11 let. Tehdy měl za své velké vzory místní havajské muzikanty jako Peter Moon, Palani Vaughn, a Don Ho.

Ve věku 15 let se odstěhovali do Mākaha, kde v roce 1976 spolu se svým bratrem založili kapelu Mākaha Sons of Ni‘ihau. V následujících letech se proslavili po celé Havaji a jiných nedalekých ostrovech. Za tu dobu vydali celkem 10 úspěšných alb.

V roce 1982 zemřel Izův bratr Skippy na infarkt. V témže roce se Iz oženil se svou dětskou láskou Marlene a brzy měli dceru, které dali jméno Ceslieanne "Wehi". V roce 1990 IZ vydal své první sólové album Ka’ano’i, díky kterému vyhrál cenu od Hawai'i Academy of Recording Arts (HARA) za nejlepší album roku a cenu nejlepší zpěvák roku. Album Facing Future, vydané v roce 1993, bylo považováno za nejlepší ze všech a to hlavně díky písním - What a Wonderful World (z filmu "Čaroděj ze země OZ") a Somewhere over the rainbow.

V roce 1994 byl zvolen za nejlepšího baviče Havaje.

Poté v roce 1995 vydal album E’ Ala‘ E a v roce 1996 album In Dis Life.

Vystupoval aktivně za práva původních obyvatel a nezávislost Havaje na USA.Honolulu Civil Beat, Was Israel Kamakawiwo'ole a Native Hawaiian Activist.

V roce 1997 byl znovu oceněn několika cenami od HARA : Male Vocalist of the Year, Favourite Entertainer of the Year, Album of the Year, a Island Contemporary Album of the Year.

To vše ale sledoval jen ze své postele v nemocnici… Iz trpěl chorobnou obezitou.


Při výšce 188 cm vážil 340 kg .

26. června 1997 ve 12:18 zemřel na dýchací problémy. Bylo mu pouze 38 let.

Ten den byla na jeho počest zdvižena havajská vlajka. IZovo tělo bylo vystaveno v budově Kapitolu v Honolulu. Byl teprve třetí, kdo měl tu čest - před ním to byli pouze Guvernér John A. Burns a americký senátor Spark Matsunaga.


Jeho pohřbu se zúčastnilo 10 000 lidí. Později byl jeho popel vysypán do oceánu na pláži Mākua Beach.


Albem Facing Future, které bylo vydáno v roce 1993, se proslavil i mimo Havaj. Jeho směs písní z alb Somewhere over the rainbow a What a Wonderful World, byla hrána v několika filmech (např: 50x a stále poprvé s písní Somewhere Over the Rainbow), televizních pořadech a reklamních spotech.

Hrál na ukulele a začlenil se i do jiných žánrů, například jazz a reggae.

Kamakawiwo'ole měl velký vliv v havajské hudbě během posledních 15 let.

Alba

  • Ka 'Ano'i (1990)
  • Facing Future (1993)
  • E Ala E (1995)
  • N Dis Life (1996)
  • Iz in Concert: The Man and His Music (1998)
  • Alone in Iz World (2001)
  • Wonderful World (2007)


Prameny: Wikipedia, obrázky a videa jsou z internetu a YouTube