pondělí 27. února 2012

Sokol má 150 let

            16. 2. letošního roku uplynulo 150 let od okamžiku, kdy byl založen Sokol.
16. února 1862 se v pražském Malypetrově ústavu v Panské ulici sešla ustavující 75členná valná hromada, která založila „Jednotu pražskou“. Právě sem se pokládají kořeny pozdějšího Sokola. Tomu se za pouhých deset let podařilo rozrůst na desetitisícovou organizaci. Byť pak nastala doba stagnace, tak po ní Sokol stále rostl.
V roce 1863, v červenci, začali stavět sokolovnu, která dodnes stojí v Sokolské ulici naproti hasičům. Financoval ji Jindřich Fügner. Tělocvična je obrovská, dodnes vyvolává údiv. A 9. prosince 1863 tam začali Sokolové cvičit.
Heslem při založení Sokola byla věta, rým ze čtyř slov: Paže tužme! Vlasti služme! Bylo jasným programovým vyjádřením a dodnes zdobí mnohé sokolovny. 
V Sokole původně cvičili jen muži, ženy a dívky se připojily až později. Sokol se velmi rychle rozšířil i mimo Prahu a v roce 1882 se na Střeleckém ostrově uskutečnil první sokolský slet.
Původní sokolský kroj tvoří kalhoty a kazajka z režného plátna se zapínáním podle vzoru vlastenecké čamary, kulatá čapka ozdobená sokolím pérem a kokardou v červenobílých národních barvách. Autorem návrhu sokolského kroje je Josef Mánes. Na návrh Jindřicha Fügnera kroj doplňuje červená garibaldovská košile. 
Josef Mánes také namaloval první sokolský prapor. Patronkou praporu se tehdy stala slavná Karolína Světlá, česká spisovatelka, představitelka májovců. 
Za 1. světové války měli Sokolové podíl na vytvoření československých vojsk v zahraničí - československých legií Rusku, Itálii a Francii. Sokolové byli oporou boje za národní a státní samostatnost i v době 2. světové války.





Sokol vznikl jako první česká tělocvičná organizace v Rakousku-Uhersku v době politické uvolnění šedesátých let 19. století z iniciativy dr. Miroslava Tyrše a Jindřicha Fügnera.









Vlastenecký potenciál se nejvíce projevil v roce 1938. Odhodlání neustoupit nacistické rozpínavosti tehdy na Strahově demonstrovalo téměř 350 tisíc cvičenců: 
O deset let později, v červenci 1948, byla na Strahově opět napjatá atmosféra. Na tribuně usedl komunistický prezident Gottwald a nad existencí Sokola se začala stahovat mračna. Při tehdejším 11. sletu se tradiční pochod pochod stal i mnohasettisícovou manifestací proti rozpínajícímu se totalitnímu systému. 
V socialistické éře pak Sokol pohltila sjednocená tělovýchova. Po roce 1990 ale znovu rozepjal svá křídla, pod kterými aktuálně cvičí asi 180 tisíc sportovců. 
Věnují se nejen klasickému cvičení, ale i atletice, basketbalu, judu nebo rokenrolu.
Pozn.: A jak jsem se za dva poslední roky přesvědčil a veřejnost o tom tolik neví, Sokol dbá i na vyvážení kultury "těla i ducha". Sokol totiž provozuje, mimo sportovní aktivity, také soubory folklorní, divadelní, pěvecké a loutkářské!
S tím souvisí jedna z doprovodných sletových aktivit - Prodaná nevěsta v podání sokolských souborů.
http://odowakk.blogspot.com/2011/02/sokolska-prodana-nevesta_17.html 

http://odowakk.blogspot.com/2011/09/sokolska-prodana-nevesta-v-hradci.html


Letošní oslavy totiž v červenci 2012 vyvrcholí již XV. všesokolským sletem.



http://www.vsesokolskyslet2012.eu/


Básník Karel Hlaváček (1874 - 1898) věnoval Sokolům svoji první básnickou sbírku „Sokolské sonety" (1894), z níž oslavný sonet na J. Fügnera. Je to jako podnět k úvaze, že se toho za uplynulých sto let zase tolik nezměnilo:


                     Jindřich Fügner

                     Ó, bratří! Nechtějte ni zisk, ni slávu,
                     sic kroky vaše povedou vás k scestí –
                     radš v zápasišti tužte svoje pěsti,
                     krev línou měníce ve žhavou lávu.

                     Tak jenom jednou v azur zvednem hlavu,
                     tak nám jen budou z trní růže kvésti,
                     tak na slovanské lípě ratolesti
                     zas nové vyraší – ni zisk, ni slávu!

                     Tak, Jindřichu, jsi volal na počátku,
                     když myšlénce Tvé zasvitalo ráno,
                     a hlas Tvůj neznikl ve prázdné hluši...

                     Však málo který dnes Tvou na památku
                     si vyryl ona slova ve svou duši;

                     i zisk, i slávu – kdybys řek’ – to ano.


Zdroj: Internet

7 komentářů:

  1. V dobách slávy Sokola to muselo být bezvadný, dřív cvičil kdekdo.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky máme u nás ve městě krásnou Sokolovnu a dokonce ve Fügnerově ulici. Až na tvém blogu, jsem se dozvěděla, že sokolové nejenom cvičí, ale i zpívají a hrají divadlo. 150 let, je krásné výročí!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ono není známo o jeho organizaci spoustu věcí. Někteří lidé ani nevědí, že nějaký Sokol. A znají pouze že někde v jejich okolí je budova zvoucí se Sokolovna.
    To je jako to, že na Vinohradech v Praze je Sokolovna v Riegrových sadech a na rohu Slezské, blízko vinohradské tržnice je pár let nová restaurace Sokolovna, která kromě snad výzdoby nemá se Sokolem pranic společného. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. A kdo ví, ze života a přijde i dnes s těmito lidmi do styku, jaký to má smysl, máme tady u nás rekreační středisko, jezdí sem na prázdniny a svátky děti vychovávané a organizované v tomto smyslu a také děti, z Junáka, jsou úžasné, milé, slušné, když třeba přijdou na velikonoční pomlázku, vyšupat naší vnučku, ( já se na ně těším vždy), chodí sem léta, dnes mladí muži, výchova je nepopiratelně jiná a moc bych fandila, aby to nebyli jen starší lidé kdo to organizuje, neb s nimi to zanikne a to by byla velká škoda. Anna http://annapos.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšel jsem nedávno toto:
      Současná statistika kolem sletu uvádí příznivý fakt. 56% sokolské populace je pod 26 let! Což je za dvacet let od doby, kdy Sokol jako pták Fénix (již potřetí!) povstal doslova z popela a trosek, jak byl likvidován díky předešlému režimu, úžasné!

      Vymazat
  5. Sokolovna je slovo v našem životě běžné a vžité, kdyby to tak zase začalo být, bylo by jistě jedině dobré a k výchově mladých, by to přispělo. Děkuji za velikonoční přání, potěšení je na mé straně, i já bych si ráda na to téma s někým popovídala, nejsem znalec bible, ani vědec, ale velice ráda si všeobecně na to téma pohovořím, mail máte a ostatní závisí od vás. Krásné svátky Anna

    OdpovědětVymazat
  6. Zaháľate, milý pane! Už som sa potešila, že tu vybehlo niečo nové a veru nie, to sa len nejakým spôsobom recyklovalo to staré.
    Pozdravujem do Prahy!

    OdpovědětVymazat