pondělí 6. února 2012

Mr. Sandman


Nevím proč tato píseň je mi tak sympatická. 
Asi že jsme spatřili světlo světa spolu v témže roce. Musím se ji ještě pořádně doučit na ukulele! Vždy jsem začal a...a nedokončil. Ale potom to musím určitě dát na svůj kanál na YouTube!!!

"Mr. Sandman" (někdy jako "Mister Sandman") je populární píseň napsaná Patem Ballardem někdy v roce 1954 a první interpretem v tomto období byla vokální skupina "The Chordettes".  
The Chordettes - ženské populární pěvecké kvarteto, obvykle zpívající a capella a specializující se na tradiční populární hudbu. The Chordettes byla jedna z nejdéle existujících vokálních skupin.  A právě prvním jejich obrovským hitem byl "Mr. Sandman" v roce 1954. O nějaký čas později  Ballard přepsal texty též  pro použití vánoční "pana Santa".
Chordettes nahrávka písně byla nahrávána na Cadence Records, jehož zakladatel Archie Bleyer je slyšet ve třetím verši, když říká slovo "Yees?"  Píseň se v roce 1954 vyšplhala na špičku v žebříčku hitů nejen v USA, ale i ve Velké Británii.
Během času píseň nahrávali v různých verzích například Chet Atkins, Mocedades, Marvin Gaye, Gob, Jose Melis, The Chipmunks, The Supremes, The Andrews Sisters, The Puppini Sisters, Linda McCartney a Fleetwoody a další....

Píseň se objevovala také v řadě TV a filmových soundtracků, včetně The Simpsons,  Futurama, Návrat do budoucnosti, pan Nikdo, Nip / Tuck, Philadelphia, Planet 51, Strýček Buck a to většinou jako retro. 
Verze od skupiny Oranger byla nahrána jako úvodní píseň ve videohře Stubbs the Zombie - Rebel without a Pulse a můžete ji též slyšet ve hře Mafia II.

V roce 1996 německá power metal kapela Blind Guardian vydala singl s cover verzí "Mr. Sandman". Zatím co skladba je zpočátku v podobné náladě jako originál, je postupem písně čím dál agresivnější jak, co se týče obsahu videa, tak přidáním heavymetalové kytary a bicích.

Kapelu  Blind Guardian vám zde ukazovat nebudu. 
Ale mám tu novou, zcela příjemnou verzi písně.



Zdroj: Wikipedia a YouTube

8 komentářů:

  1. Pesničku poznám, aj keď som netušila, kto ju spieva. Až kým som si neprečítala rok vzniku, dúfala som, že tam bude iné číslo :-) O dva roky neskôr a potom by som sa pripojila k vám. Vnukol si mi myšlienku, urobiť článok o tom, čo sa udialo v roku, kedy sme sa narodili. Kedysi som bola na takej stránke, ale už si nepamätám, ako sa volala. Možno sa mi ju podarí nájsť. Mám doma pohľadnicu, ktorú som si kúpila v roku, keď som mala 50. Aj na nej sú uvedené niektoré udalosti spojené s mojím rokom narodenia. Dokonca je aj stránka s novinami, kde si môžeš prečítať, čo sa písalo práve v deň tvojho narodenia :-) V mojom komentári som sa zase zamerala viac na rok vzniku piesne ako samotnej piesni. Sorry.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale to vůbec nevadí! Po Tvém příspěvku jsem zadal například do wikipedie heslo 1954 a hned se začaly objevovat události z toho roku. Opravdu by se to dalo nějak využít.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám moc ráda tuhle písničku!!! S dovolením si ji dám na blog, díky za připomenutí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ako je možné, že česká babička píše komentáre na blogspote a všetkým ostatným sa to nedarí? Nadi, už som sa ťa to chcela spýtať dávnejšie.

      Vymazat
    2. Můj blog je stejný jako Nadin, a mě komentáře jdou psát, jen jak jsi mně poradila, jako anonymní.
      Písnička je i pro mě velice známá, jen je to tak dávno. Anna
      http://annapos.wordpress.com/

      Vymazat
  4. Písničku znám, ale není to tak úplně šálek mého čaje.
    Ten rok jejího vzniku se také pohybuje kolem data mého narození, bylo by zajímavé přečíst si, co se ten rok a možná i přesně ten den, událo. Kromě toho, že jsem se narodila já. :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Je to moc hezký nápad co tady v komentářích řešíte, je toho moc co se každý rok stane a dalo by se to rozvést do nekonečna, nevadí mě, stejně jako majiteli blogu, rozvede-li někdo téma a nakonec dojde někam úplně jinam, spíše nemám ráda hloupé fráze, opakované donekonečna na jedno téma. Opět se mě nezdařilo nebýt anonymní, věřte že to není můj záměr. Anna http://annapos.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat