sobota 24. září 2011

RNDr. Míla Tomášová

Letos, v rámci dovolené v Moravském krasu jsme se několikrát pohybovali přes obec Jedovnice. Kromě vzpomínky na výborný ženský jedovnický pěvecký sbor "Píseň" http://www.jedovnice.cz/pisen/, se kterým jsem se setkal na VI.Národní přehlídce sokolských pěveckých sborů v Boskovicích mi napadlo jedno jméno rodačky ze sousední vesnice Kotvrdovice - Míla Tomášová od jejíž úmrtí letos uběhlo již 10 let.



RNDr. Míla Tomášová (24. září 1920, Kotvrdovice – 12. května 2001, Praha) byla významná česká mystička a spisovatelka.

Mystické zkušenosti ji provázely již od útlého mládí. V knize Za čas a prostor uvádí popis hlubokého duchovního ponoření (samádhi), které zažila ve čtyřech letech. Studovala filozofickou a přírodovědeckou fakultu univerzity v Olomouci, studium nakonec dokončila na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Zde také počátkem 50. let 20. století získala doktorát. Pracovala v různých zdravotních zařízeních zabývajících se mikrobiologií. Po roce 1989, kdy se v Československu otevřely podmínky pro šíření duchovní nauky, vedla řadu přednášek a vydala několik knih.





Setkala s mnoha duchovními učiteli, z nichž nejvýznamnější byl zřejmě F. Drtikol a Ramana Maharši. Ačkoli si jich velmi vážila, vždy je považovala především za své duchovní bratry a necítila se být něčí žačkou – ve svém díle nejednou zmiňuje ideu, že nejvyšším duchovním učitelem je vnitřní božství člověka.

Seznam děl
v databázi Národní knihovny ČR, jejichž autorem nebo tématem je
Míla Tomášová

Ke konci života napsala několik knih duchovních vzpomínek a esejů, uvádějících čtenáře nenásilnou formou do duchovní problematiky.

  • Za čas a prostor
  • Třpyt prázdna
  • Světlo vědomí
  • Vnitřní pramen

Jejím vrcholným dílem je sbírka duchovních básní Průzračný svět.

Společně se svým manželem Eduardem Tomášem se podílela na řadě knih a přednášek, např.:

  • Praxe jógové filozofie
  • Po stopách zlatého věku
  • Poselství












Prameny: internet

2 komentáře:

  1. Tuto literaturu nečtu, ale paní Míla Tomášová, byla vzdělaná žena a ve svém oboru jistě měla lidem co říct. :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Paní Míla Tomášová a pan Eduard Tomáš byli příjemní lidé, kteří nám otevírají dveře k poznání sama sebe. Je na nás kolik si zjejich poznání vezmeme. Děkuju za jejich připomenutí. Martin

    OdpovědětVymazat