úterý 20. září 2011

Israel "IZ" Kamakawiwo'ole


Israel "IZ" Kamakawiwo'ole (20. května 1959 – 26. června 1997) byl havajský hudebník a synovec konferenciéra Moea Kealea.

Narodil na ostrově O'ahu v porodnici Kuakini, matce Evangeline Leinani Kamakawiwo'ole a otci Henrymu Kaleialohovi Naniwovi. Hudbě se začal věnovat se svým bratrem Skippym ve věku 11 let. Tehdy měl za své velké vzory místní havajské muzikanty jako Peter Moon, Palani Vaughn, a Don Ho.

Ve věku 15 let se odstěhovali do Mākaha, kde v roce 1976 spolu se svým bratrem založili kapelu Mākaha Sons of Ni‘ihau. V následujících letech se proslavili po celé Havaji a jiných nedalekých ostrovech. Za tu dobu vydali celkem 10 úspěšných alb.

V roce 1982 zemřel Izův bratr Skippy na infarkt. V témže roce se Iz oženil se svou dětskou láskou Marlene a brzy měli dceru, které dali jméno Ceslieanne "Wehi". V roce 1990 IZ vydal své první sólové album Ka’ano’i, díky kterému vyhrál cenu od Hawai'i Academy of Recording Arts (HARA) za nejlepší album roku a cenu nejlepší zpěvák roku. Album Facing Future, vydané v roce 1993, bylo považováno za nejlepší ze všech a to hlavně díky písním - What a Wonderful World (z filmu "Čaroděj ze země OZ") a Somewhere over the rainbow.

V roce 1994 byl zvolen za nejlepšího baviče Havaje.

Poté v roce 1995 vydal album E’ Ala‘ E a v roce 1996 album In Dis Life.

Vystupoval aktivně za práva původních obyvatel a nezávislost Havaje na USA.Honolulu Civil Beat, Was Israel Kamakawiwo'ole a Native Hawaiian Activist.

V roce 1997 byl znovu oceněn několika cenami od HARA : Male Vocalist of the Year, Favourite Entertainer of the Year, Album of the Year, a Island Contemporary Album of the Year.

To vše ale sledoval jen ze své postele v nemocnici… Iz trpěl chorobnou obezitou.


Při výšce 188 cm vážil 340 kg .

26. června 1997 ve 12:18 zemřel na dýchací problémy. Bylo mu pouze 38 let.

Ten den byla na jeho počest zdvižena havajská vlajka. IZovo tělo bylo vystaveno v budově Kapitolu v Honolulu. Byl teprve třetí, kdo měl tu čest - před ním to byli pouze Guvernér John A. Burns a americký senátor Spark Matsunaga.


Jeho pohřbu se zúčastnilo 10 000 lidí. Později byl jeho popel vysypán do oceánu na pláži Mākua Beach.


Albem Facing Future, které bylo vydáno v roce 1993, se proslavil i mimo Havaj. Jeho směs písní z alb Somewhere over the rainbow a What a Wonderful World, byla hrána v několika filmech (např: 50x a stále poprvé s písní Somewhere Over the Rainbow), televizních pořadech a reklamních spotech.

Hrál na ukulele a začlenil se i do jiných žánrů, například jazz a reggae.

Kamakawiwo'ole měl velký vliv v havajské hudbě během posledních 15 let.

Alba

  • Ka 'Ano'i (1990)
  • Facing Future (1993)
  • E Ala E (1995)
  • N Dis Life (1996)
  • Iz in Concert: The Man and His Music (1998)
  • Alone in Iz World (2001)
  • Wonderful World (2007)


Prameny: Wikipedia, obrázky a videa jsou z internetu a YouTube

4 komentáře:

  1. Ja som sa s menom tohto človeka zoznámila až v roku 2006, kedy spadlo naše vojenské lietadlo v Maďarsku. Jedna z našich televízií v reportáži k tejto tragédii použila pieseň Somewhere over the rainbow. Možno som tú pesničku počula už aj predtým, ale až vtedy ma oslovila. Pieseň sa mi veľmi páči. Musím sa priznať, že príjemnejšie mi je počúvať jeho piesne ako sa na neho pozerať.
    "Raz, keď bude padať hviezda,
    budem si priať zobudiť sa ďaleko od mrakov,
    kde problémy zmiznú ako citrónové bonbóny.
    Tam, vysoko nad vrcholmi komínov ma nájdeš
    Niekde za dúhou lietajú modrí vtáci
    A sen, ktorý sa ti sníva, prečo, oh prečo sa nemôže aj mne?"

    OdpovědětVymazat
  2. Tohoto mohutného zpěváka s maličkým ukulele, zná snad úplně každý. I já ho znám, ale až u tebe Oto, jsem se dozvěděla podrobnosti z jeho života, moc ti za ně děkuji a díky i za skvělý výběr písniček!

    OdpovědětVymazat
  3. No, od té doby co hraji na ukulele (4 roky), tak je to jeden z mnoha mých vzorů.

    OdpovědětVymazat
  4. škoda takových lidí, díky Ti za jeho představení...

    OdpovědětVymazat