neděle 9. října 2011

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha


Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze je dominantní stavba na Pražském hradě, trojlodní gotická katedrála se třemi věžemi a sídelní kostel arcibiskupa pražského. Současná stavba vznikala v několika etapách, 1344–1419, 1490–1510, 1556–1593 a 1873–1929 (západní část).
Do roku 1997 se jmenovala katedrála svatého Víta, což je dosud její zažitý název.

Tak praví Wikipedie. Vzhledem k tomu, že jsem včera v katedrále s naším pěveckým sborem zůčastnil hudebního doprovodu mše svaté, neodolal jsem si udělat pár obrázků tohoto skvostného místa.















Vitráže oken jsou zhotoveny podle návrhů našich významných malířů (Švabínský, Mucha, Čapek..). Když jsem vyšel ven, bylo krásně i když zima a tak jsem zkoušel ještě nějaký ten obrázek.


7 komentářů:

  1. Fakt je už najvyšší čas, aby som navštívila Prahu. To, že chrám sv. Víta už nie je len sv. Víta, som vôbec nevedela. Spievať na takomto mieste musí byť úžasný zážitok.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak chrám sv.Víta, znám jen z venku, uvnitř jsem nebyla, takže díky za krásné snímky. Ta okna jsou překrásná. Fotky máš z nadhledu, asi jste zpívali z kůru? Musel to být zážitek, v kostele určitě vaše hlasy nádherně zněly a to prostředí k tomu, muselo to být fakt úžasné.

    OdpovědětVymazat
  3. I já se připojuji ku chvále obrázků. Na Hradě a potažmo v chrámu jsem už dlouho nebyl.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné fotografie. Už dlouho jsem tam nebyla...

    OdpovědětVymazat
  5. Mám otázku..Komentáře se mi tady velmi dlouho ukládají..Stává se to jenom mně? Nikde jinde s tím problém nemám. Komentář na předchozím článku se mi nezobrazil patrně vůbec, nevěděla jsem totiž, že musím tak dlouho čekat na uložení a mezí tím jsem už klikla na další článek. Dělám něco špatně?
    :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím, nikdy jsem se s tím nesetkal.

    OdpovědětVymazat