středa 9. února 2011

Ukulele v New Yorku roku 1916

V roce 1916 vyšla v New York Tribune illustrace Luise M. Glaskense o ukulele.

Zdá se, že kreslíř zaujal méně než lichotivý pohled na tento ušlechtilý malý nástroj, ale možná zachytil (trochu černě a nestranným způsobem) jeho tehdejší ohromnou popularitu.


Louis M. Glackens (1866-1933) americký illustrátor, animátor a kreslíř karikaturista. Byl bratrem malíře a illustrátora Williama Glackense.

Podle Wikipedie se Louis M. Glackens narodil ve Philadelphii v Pennsylvanii. V roce 1890 začal pracovat pro Puck, časopis známý pro jeho politické a společenské satiry, kde Glackensovy humorné obrázky různých etnických skupin odráží lidské seskupení New Yorku doby. Když byl v roce 1914 Puck prodán, začal Glackens pracovat pro Barré Studio a Bray Productions a tam se průkopnicky podílel na počátcích animovaného filmu.

Zdroje: http://reyalpeleluku.wordpress.com/2011/02/09/l-m-glackens-and-the-ukulele-in-new-york-1916/

a Wikipedia.

3 komentáře:

  1. Prima kresbičky, byla jsem se mrknout na odkaze, tam jsou větší a mohla jsem si je lépe prohlédnout. Ukulele muselo být v té době určitě populárnější, než dnes, nejenom, že se při něm křepčilo, ale i uspávalo děti a dokonce kočky podle něj mňoukaly.
    Měj hezký den, Jarka. :-))

    OdpovědětVymazat
  2. To se dá klikáním nádherně zvětšit!

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za odpověď Jarce, klikáním jsem si zvětšila:-). A zasouvám někam do znalostí, že v Americe žili byli dva šikovní bratři, malíři a ilustrátoři. A že bylo ukulele velmi oblíbeným hudebním nástrojem. NULI

    OdpovědětVymazat