úterý 4. ledna 2011

Roy Smeck


Roy Smeck (narozený jako Leroy Smeck , *6. února 1900 - +5. dubna 1994) byl známý americký hudebník . Uměl hrát na banjo , kytaru , havajskou kytaru a zejména na ukulele si vysloužil přezdívku "Čaroděj strun."

Narodil se v Readingu v Pennsylvanii. Začal na estrádní dráze. Jeho styl byl ovlivněn Eddie Langem , Ikey Robinsonem , hráčem na bendžo Harrym Reserem a steel-kytaristou Sol Hoopii . Smeck neuměl dobře zpívat, tak jeho produkci doplňoval tanec a triky při hraní.

Roy Smeck hrál v mnoha filmech a později i v televizních show. Nahrál více než 500 písní pro různé gramofonové společnosti (Edison Records, Victor Talking Machine Company, Columbia Records, Decca Records, Crown Records, RCA Records a další). Posléze psal učebnice a metodické knihy jak hrát na hudební nástroje.

Dokumentaristé Alan Edelstein a Peter Friedman natočili film o Smeckovi a jeho kariéře Čaroděj ze země Strun (1985), který byl nominován na Oscara za nejlepší krátký dokument a získal ocenění na Student Academy Awards .

Smeck zemřel 1994 v New Yorku ve věku 94. V roce 2001 byl posmrtně uveden do National Four-string Banjo Hall of Fame. Smeckova práce je také uvedena v Ukulele Hall of Fame Museum.

Jeho nahrávka z roku 1928 "Laughing Rag" od Sama Moore , hrána na octachorda 8-strunnou havajskou kytaru, je považována za klasiku slide kytary.
(zdroj Wikipedia)

5 komentářů:

  1. Hezké připomenutí, hned jako budu mít trochu času, tak si poslechnu zdejší video a pak se ještě po něm podívám.

    OdpovědětVymazat
  2. Roy Smeck se dožil požehnaného věku, možná za to vděčil krásnému životu plnému melodií a hudby. Na fotkách je vidět, že si zahrál i ve starším věku. :-))Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že přezdívka je přesná. Ani jsem nestihla jeho prsty sledovat:-). Ale má velmi milý úsměv. A z jakého to je filmu? A kdo je s ním na poslední fotce? NULI

    OdpovědětVymazat
  4. Film jsem, bohužel, neidentifikoval. Na poslední fotce je prý zástupce firmy prodávající ta krásná banja.
    Prý to, co má Roy, bylo po jeho smrti vydraženo za 24 000$.

    OdpovědětVymazat
  5. Ta banja jsou opravdu krásná, to poznámi já :-). Ale takový peníze bych asi za něj nedala, i kdybych je měla :-). NULI

    OdpovědětVymazat