pondělí 6. února 2012

Mr. Sandman


Nevím proč tato píseň je mi tak sympatická. 
Asi že jsme spatřili světlo světa spolu v témže roce. Musím se ji ještě pořádně doučit na ukulele! Vždy jsem začal a...a nedokončil. Ale potom to musím určitě dát na svůj kanál na YouTube!!!

"Mr. Sandman" (někdy jako "Mister Sandman") je populární píseň napsaná Patem Ballardem někdy v roce 1954 a první interpretem v tomto období byla vokální skupina "The Chordettes".  
The Chordettes - ženské populární pěvecké kvarteto, obvykle zpívající a capella a specializující se na tradiční populární hudbu. The Chordettes byla jedna z nejdéle existujících vokálních skupin.  A právě prvním jejich obrovským hitem byl "Mr. Sandman" v roce 1954. O nějaký čas později  Ballard přepsal texty též  pro použití vánoční "pana Santa".
Chordettes nahrávka písně byla nahrávána na Cadence Records, jehož zakladatel Archie Bleyer je slyšet ve třetím verši, když říká slovo "Yees?"  Píseň se v roce 1954 vyšplhala na špičku v žebříčku hitů nejen v USA, ale i ve Velké Británii.
Během času píseň nahrávali v různých verzích například Chet Atkins, Mocedades, Marvin Gaye, Gob, Jose Melis, The Chipmunks, The Supremes, The Andrews Sisters, The Puppini Sisters, Linda McCartney a Fleetwoody a další....

Píseň se objevovala také v řadě TV a filmových soundtracků, včetně The Simpsons,  Futurama, Návrat do budoucnosti, pan Nikdo, Nip / Tuck, Philadelphia, Planet 51, Strýček Buck a to většinou jako retro. 
Verze od skupiny Oranger byla nahrána jako úvodní píseň ve videohře Stubbs the Zombie - Rebel without a Pulse a můžete ji též slyšet ve hře Mafia II.

V roce 1996 německá power metal kapela Blind Guardian vydala singl s cover verzí "Mr. Sandman". Zatím co skladba je zpočátku v podobné náladě jako originál, je postupem písně čím dál agresivnější jak, co se týče obsahu videa, tak přidáním heavymetalové kytary a bicích.

Kapelu  Blind Guardian vám zde ukazovat nebudu. 
Ale mám tu novou, zcela příjemnou verzi písně.



Zdroj: Wikipedia a YouTube